Saturday, January 28, 2012

Zhvillohet seminari me temë: "Islami dhe teologët Islam në Pukë"


Me datë 28 janar 2012 në ambjetet e Hotel Turizmit Pukë , Myftinia e rrethit Pukë zhvilloi seminarin me temë: "Islami dhe teologët islam në Pukë." Në aktivitet moren pjesë intelektual, besimtarë mysliman dhe drejtues institucionesh. Seminari u hap me leximin e një sure Kur'anore të cilen e këndoj Imami i Xhamisë së re Pukë Milaim Qarri. Më pas antari i Këshillit të Myftinisë Pukë Afrim Laçi bëri edhe prezantimin e programit si dhe foli mbi rëndësin e këtij seminari. Për të pranishmit u prezantua një video me fotografi të Hoxhallarëve në rrethit Pukës gjatë viteve. 

Një kumtes me vlera ishte ajo e Prof. Xhaml Meçi i cili mbajti  temen: "Teologët e Myftinisë Pukë dhe arsimi në Pukë".
Në këtë kumtese doli në pah kontributi i hoxhallarëve Pukjan në arsim. Hoxhallarët pukjanë ishin të parët që jepnin mesim dhe shkrim në gjuhen shqipe. Rast  i tillë ishte  fshati Micoj ku Hoxha ka qenë shkaktar për tu hapur për herë të pare shkolla e fshatit Micoj ne te cilin mësues i parë u emërua nga drejtoria e arsimit Pukë Hoxha Shaban Rexha.
Me interes të veçantë është ndjekur kumtese e Myftiut të Pukës Imam Gezim Kopani i cili shkurtimisht ka sjell fakte historike të ilustruara edhe me fotografi mbi veprimtarin e Hoxhallarëve të rrethit të Pukës gjatë viteve. 
Ai u ndal edhe tek Hoxhallarët pukjanë që kan sherbyer si imam në Shkodër,Vaspas, Shikaj e Malzi. Gjatë fjalës së tij Myftiu i Pukës ndër të tjera tha: "....me mbeshtetjen e Komunitetit Mysliman te Shqiperisë por edhe me mbeshtetjen tuaj Myftinia  e rrethit Pukë mendon që gjatë këtij viti të zhvilloj aktivitet të tjera të të njejtit format. Po ashtu Myftiu i Pukës tha se : Myftinia e rrethit Pukë është duke punuar për të përgaditur një dokumentarë mbi Xhamiat e Pukës, Hoxhallarët, Vaizat dhe Myezinat pukjanë. Shpresojmë që këto fakte të rëndesishme të botoheshin edhe në një liber tha Myftiu i Pukës Gezim Kopani."
Në fjalen e tij Kryetari i Këshillit të Kishës Katolike Pukë dr.Dod Boci ndër tjera tha: "Ndjehem i vlersuar që jam pjesë i këtij seminari kaq serioz dhe me vlera për të gjithë ne. Panvarshisht se Shqiptarët janë manget në raport me kulturen e ruajtes së fakteve historike, vëj re që këto jan ruajtur me kujdes të veçantë nga Myftinia e Pukë
Me të vërtet që janë vlera, dhe duke treguar vlerat historike shoqëria arrin të ndërtoj vlera  për të ardhmen. Unë në fak u gezova kur shikova këto fotografi pasi unë mbaj mend Hoxhen e nderuar Qazim Nushi kur isha në shkollen e fshatit Qerret. Më von e kam pas kujdestar në konviktin e Pukës, për të cilin gezoj një respekte të veçantë
Një respekte të veçantë kam edhe për Myftiun Elez Hoxha i cili ka qenë një shembull i mir për harmonin dhe tolerancen fetare në Pukë. Për të mos u zgjatur më shumë shpreh edhe një herë vlersimet e mija për këtë seminar duke ju uruar seminare të tilla edhe në të ardhmen."
Më pas  përshendeten seminarin të aferm të Hoxhallarëve të rrethit të Pukes që ishin të pranishem në këtë seminar. 
Siminari  nxorri në pah nga të pranishmit edhe fakte të reja mbi shtrirjen e fesë islame në rrethin e Pukës.
Ky është edhe seminari i parë që Myftinia e rrethit Pukë organizon mbi Hoxhallarët e Myftinisë së rrethit të Pukës .
Seminari u mbyll me një koktej të organizuar nga Myftinia e rrethit Pukë.
/Myftinia e rrethit Puke/
Pukë 28.01.2012

______________________________________________
Disa fotografi te bera gjate seminarit dt.28.01.2012No comments:

Post a Comment

Xhamit e Pukes

Note: Only a member of this blog may post a comment.