Friday, February 15, 2013

Hartohen projekte te ndryshme per permisimin e sherbimit fetare ne Puke.

Ne kuader te permisimit te sherbimeve fetare ne rrethin e Pukes Myftinia e rrethit Puke harton disa projekte afat mesme dhe afat gjata.

Ne kete kuader Myftinia e rrethit Puke se bashku me Keshillin e Myftinise se rrethit Puke nder te tjera ka hartuar keto projekte afat mesme:


1. Trajnime te ndryshme te besimtareve mysliman mbi disa rite fetare.

    -Ritet islame ne rastet e fejesave dhe martesave.
    -Ritet fetare ne rastet mortore.
    -Te ndryshme.
 
2. Trajnime te ndryshme mbi rritjen e sherbimeve fetare ne rrethin e Pukes.

    -Trajnime per myezin.
    -Trajnime per imam.
    -Trajnime per vaiz.
    -Te ndryshme.

3. Arsimimin e rinise Pukjane me kulturen Islame .

    -Kurse fetare per djem (grup mosha te ndryshme)
    -Kurse fetare per vajza (grup mosha te ndryshme)
    -Studime ne Medreset e Komunitetit Mysliman qe ndodhen ne Shqiperi.
    -Studime islame ne Universitetin Beder si dhe ne Universitet e Turqise.

4. Rehabilitimi i Xhamiave ne rrethin e Pukes.

   -Restaurime ne Xhamine e re te Pukes.
   -Rindertimi i Xhamise se vjeter Koderhani.
   -Restaurime ne Xhamin e fshatit Iballe.
   -Zbukurimi i brendshem i Xhamise se re Puke.
   -Zbukurimi i brendshem i  Xhamise se fshatit Qerret.
   -Rehabilitimi i ambjenteve te xhamise se re Puke, Xhamise se Koderhanit, Xhamise se fshatit Qerret etj.

     Keto jane disa nga projektet qe Myftinia e rrethit Puke me mbeshtetjen e Komunitetit Mysliman te Shqiperise mendon qe ti zhvilloj ne te ardhmen.
     Rendesi te vecante i kushtohet  arsimimin e rinise Pukjane mbi ritet dhe kulturen islame duke hapur kurse dhe trajnime te ndryshme.
       Gjithashtu e rendesishme eshte trajnimi i disa te rive per te qene te afte per te kryer detyren e myezinit dhe imamit.
      Aktualisht ne rrethin e Pukes jane te hapur dy qendra ku rinia Pukjane marr mesime fetare. Fal ketyre kurseve tashme Puka ka nxenes ne Medresen e Tiranes, Medresen e Shkodres si dhe student ne Universitetin BEDER.
     Hartimi i ketyre planeve ka bere qe shume te ri Pukjan te mbeshteten ne studimet e tyre brenda dhe jasht Shqiperise.
     Gjate vitit 2012-2013 ne Turqi do vazhdojne studimet mbi 6 Pukjan. Nje pjese e tyre vazhdojne studimet ne Medreset (Imam Hatib) si dhe disa Kurse. Po gjate ketij viti akademit  nje studente Pukjane vazhdon te ndjek studimet e larta ne Uludag Universitesi Ilahiyat Fakultesi fale mbeshtetjes se Shoqates V.H.K. Istanbul.
     Myftinia e rrethit Puke beson se me mbeshtetjen e KMSH arsimimi i rinise Pukjane me ritet dhe kulturen Islame do rritet edhe ne te ardhmen.
     Keto jane disa projekte qe Myftinia e rrethit Puke parashikon qe te zhvillohen nga viti 2013 deri ne vitin 2017.


Monday, February 11, 2013

Fotografi Xhamie re e Pukes, shkurt 2013

Xhamia e re ne qytetin e Pukes. Fotografi e bere ne muajin shkrut 2013.

Imam Osman Hoxha


Imam Osman Hoxha banues dhe hoxhë në fshatin Flet. Kulumri dhe në tërë Udhmadhen, bashkë me Bajram Hazirin , myezin, dhanë një shembull burrëror e të guximshëm, me fillimin e luftës kundër pushtuesve serbë më 12 nëntor 1912. 

Prandaj  Fleti me Udhmadhen ishin betuar se do ta luftonin me të gjitha forcat pushtuesin serbë, të cilët po kryenin krime të vazhdueshme në Kosovë, siç i vunë zjarrin edhe Malziut, më 11 nëntor 1912, kur vetëm në Gdheshtë, Malzi, therën e masakruan 72 pleq, fëmijë e gra.
        Sapo pararoja serbe e Divizinit famkeq “Drina “arriti te mullini i Fletit, imam Osman Hoxha, që kishte zënë vend mbas Hanit të Fletit, u vuri pushkën. Me shpejtësi  vrau  tre ushtarë serbë, të cilët i qitën rrethimin dhe e plagosën rëndë. Por, ndërsa qëndronte, i thirri mezinit Bajram Haziri: “O bini serbit se na qarti, bre!”
        Bajram Haziri lëshoi kushtrimin:“Bini serbit, kush asht burr, se na vrau Osman Hoxhën!” -dhe shtiu drejt kolonës serbe që po i ngjitej luginës së Fletit. Mbas kushtrimit  e pushkës së tij e gjithë lugina e Fletit u ndez flakë  prej armëve të fletasve dhe sakajanëve të Vaspasit, të tërhequr mbas luftimeve të ashpra që kishin zhvilluar me pararojën e ushtrisë serbe, ku mbetën të vrarë 20 ushtarë dhe komandanti i tyre, përballë istikamit (poziciononit) të Ismail Arifit, i cili ra dëshmor i Atdheut, por u përjetësua edhe në këngë, ashtu si fletasit me Osman Hoxhën.                                
              Kurse për luftën me serbë Vaspas - Flet, mund të shkëpusim këto vargje:
        
 “ Kush e nisi luften me serbë?!      
Osman Hoxha, past rahmet!        
               Osman Hoxha e Baram Haziri.  
 Qesi djemsh na i ka Fleti!
               S’i ka krajli, s’i ka mbreti!         
S’i mban toka, s’i mban deti!
               Gjasht taborre kan mbet prej heri! 
Gjasht taborre kan mbet prej ‘i dit! 
               Dy mij vet kan dal komit.”
 ( Visaret e Kombit, vll. IV. Tiranë, 1939, f. 58-59, mbledhë në Lumë, Kukës.)

             Në një këngë tjetër, motërzim, mbledhë në Kabash, më 1969, këndohet:

            “ Kush e nisi luften me serbë?!     
Osman Hoxha, past rahmet!      
               Osman Hoxha e Baram Haziri.  
Qesi djemsh na i ka Fleti!
               S’i ka krajli, s’i ka mbreti!     
 S’i mban toka, s’i mban deti!
               Gjasht taborre kan mbet prej heri! 
Gjasht taborre kan mbet prej ‘i dit! 
               Dy mij vet kan dal komit.”
Imam Osman Hoxha ka sherbyer si imam ne Xhamin e Kulumrise po ashtu edhe per fshatrat Flet, Xathe etj
Sipas nevojes qe ka pas Myftinia e rrethit Puke ai ka sherbyer ne disa raste imam edhe ne fshatin e Kryeziut madje ai ka dhene mesim ne Mejtepin e fshatit Flet etj.

Sunday, February 3, 2013

Ndron jete Bek Selmani ish-antari i Keshillit te Pergjithshem te Komunitetit Mysliman

Sot me date 03 shkurt 2013 ndron jete ne moshen 82 vjeçare ish-antari i Keshillit te Pergjithshem per rrethin e Pukes prane Komunitetit Mysliman te Shqiperise Bek Adem Selmani.

Ne vitin 1994 me deshiren e tij personale Bek Selmani deshiron te jap kontribut vullnetar prane Myftinise se rrethit te Pukes.
Ne vitin 1999 deri ne vitin 2007 Bek Selmani ka qene antar i Keshillit te Myftinise se rrethit Puke gjate kesaj kohe Bek Selmani u zgjodh nga antaret e Keshillit te Myftinise se rrethit Puke perfaqsues i Myftinise se rrethit Puke ne Keshillin e Pergjithshem te Komunitetit Mysliman te Shqiperise.
Sebashku me vellaun e tij Haki Ademi (i cili ka qene myezin i xhamise Puke) Bek Selmani per vite me radh ka dhene kontribut ne forcimin e besimit islam ne rrethin e Pukes.


Namazi i xhenazes falet me date 04 shkurt 2013 ora 14:00 ne varrezat e Pukes.  Myfinia e rrethit Puke ne emer te antareve te Keshillit te Myftinise se rrethit Puke i dergon ngushellimet familjes se Bek Adem Selmanit. Lusim Allahun xh.sh qe tjete nen Meshiren e Allahut xh.sh.!